fbpx

Da li možete da varate?!

Da li dan kada varate u hrani remeti vaš napredak u fitness-u?

 

Razgovarajući sa klijentima u vezi treninga i ishrane u cilju korigovanja broja kilograma i proporcija masti i mišića u telu, često se postavi pitanje da li može neki dan da se prekrši ishrana. To mene kao trenera često unervozi zato što ovakav postupak može dovesti do sporijeg napretka.

Uglavnom odgovor na ovo pitanje jeste da može da se dogodi dan kada možemo da ’’grešimo’’, medjutim bolje pitanje je da li ovo pomaže ili sabotira rezultat kojem težimo.

 

Dani varanja mogu biti nezgodni ali nude i neke prednosti:

  • u danima kada smo disciplinovani i kada se pridžavamo zadate ishrane, količina kalorija je ograničena i organizam i metabilizam su naviknuti na ovaj režim , medjutim u danu kada varamo možemo sa većim unosom kalorija pokrenuti ubrzaniji metabolizan. Takodje ovi dani su dobri zbog psihičnog stanja klijenta, ovo može pomoći dugoročniji cilj.

Dan varanja može u nekim slučajevima biti i odustajanje od smanjenje kilograma.

  • u smislu dijete to podrazumeva da se lišavamo mnogo nezdrave ali ukusne hrane na koju smo navikli. Započeli smo odredjenu ishranu, osećamo benefite toga kroz povećanje energije, zadovoljstva zbog istrajnosti, rezultata prilikom merenje, medjutim ostaje stara želja za odredjenom hranom. U danu kada kršimo plan ishrane možemo se počastiti nekom brzom hranom koju smo prečesto koristili, slatkišima i šećerima koji su napravili zavisnike od nas. Sve je to super tog dana. Sutradan je novi dan, vraćamo se u ispravni mod, medjutim ostaju ukusu od prethodnog dana, želja je jaka, velika su iskušenja i iz tog razloga mnogi pogreše i taj dan, pa sutradan i tako polako do odustajanja

Zavirimo u osnove:

  • deleći hranu na dobru i lošu, mnogi i sebe odredjuju na isti način. Ako jedem lošu hranu ja sam loš ili obrnuto ono si što jedeš. Iz ovog razloga prilikom iskušenja i prekršaja ishrane možemo sebe da ukorimo da smo i mi loš karakter i da ću od sutra tek krenuti sa zdravim navikama.

Ovo ima začetke i u detinjstvu, hrana kao nagrada ako budemo dobri ili uradimo nešto dobro dobićemo neki slatkiš, čokoladu, kolač, parče torte. . .

Zašto onda govorim klijentima da mogu da greše neki dan sa hranom?

  • Zato što ako pravilno pristupimo ovome, ovaj pristup može pomoći na putu smanjenja masti i kilograma. Posle dana varanje treba da budemo još odlučniji i disciplinovaniji u danima kontrolisane ishrane. Ključ je u tome da imate dobar odnos sa hranom. Da shvatite da je ono gorivo za naš organizam, da možete da se iskontrolišete da budete jači od tog parčeta sira koji vas mami, čokoladi koja vas poziva na greh itd. Vi kontrolišete hranu a ne ona vas.

Druga ključna stvar je da u danima kontrolisane ishrane budete 100% disciplinovani, da pazite na broj i količinu obroka, vreme u koje konzumiramo te obroke, sastojke od kojih su sastavljeni ovi obroci.

 

Da li to znači da je dan varanja dobar za nas?

  • Da ali samo ako možete da se držite sledećih stvari:
  1. da negativnost i krivicu izbacite iz konteksta ishrane
  2. ograničite svoj dan varanja na samo jedan dan (naravno i to treba da bude umereno), a ne i sutra dan i još po koji
  3. saberi se odmah posle dana varanja i ne osvrći se nazad nego gledaj napred u nove pobede

Ako možete da kontrolišete sebe na ove načine onda ok, ako ne nemojte da se lažete budite jači i tražite druge strategije za uspeh.

Share this post